piatok 2. septembra 2016

mlsáme...





a veľmi radi...
Prajem pekný piatok!
Musím sa priznať, že u nás máme radi sladké a veľa sladkého. Z domu som bola naučená, keď my sme ešte nedojedli obed, ocino už mal na stole tanier (niekedy aj plech!) s koláčmi a nečakal. Bohužiaľ alebo chvalabohu som chuť na sladké zdedila a teda môj manžel sa tomu prispôsobil. Rozumejte tomu, že pribral nejaké to kilečko ( možno aj 10). Zatiaľ bývame u svokrovcov, takže pečiem pomenej, ale vo vlastnej kuchyni mi už nič nebude brániť skúšať rôzne nové recepty. Nedávno som videla v letáku recept na ,,Gaštanovo-smotanový dezert",dnes som nakúpila všetko, čo bolo treba a skúsila som. Ja osobne moc gaštanové pyré nemusím, ale v torte ho zjemnilo mascarpone, takže mi chutil. Ak ste náhodou recept nezachytili, alebo by ste ho chceli vyskúšať, pridávam aj mnou upravený recept.
Gaštanová torta:
300g sušienok (jasom dala Marína kekse)
250 g mascarpone
200g gaštanové pyré
130g masla (roztopené+ na formu)
cukor podľa potreby
2 vajíčka (najlepšie domáce)
4 PL hladkej múky
1 kyslá smotana

Postup: 
Rozmixujeme sušienky na prach, pridáme maslo a vtlačíme do vymastenej formy. Dáme do rúry na cca 13 minút a teplotu 170°C. Medzitým si v miske vymiešame mascarpone, vajíčka, gaštanové pyré a kyslú smotanu. V pôvodnom recepte boli iba 2 PL hladkej múky, no keď som zmes rozmixovala tyčovým mixérom, bola dosť riedka, tak som ešte pridala. Dochutila som cukrom, ale myslím, že ani citrónová kôra by nemusela byť zlá. Hmotu som vyliala na predpečený korpus a pokračujeme na zníženej teplote 150°C ešte 25- 30 minút. Pre istotu si koláč sledujte, môže sa stať, že vaša rúra bude piecť inak. A ako budte vedieť, že je už hotový? Jednoducho. Navrchu po okrajoch musí začať tuhnúť, cca do 1/3 povrchu, avšak stred sa musí ešte hýbať, Koláč by nemal byť ani surový a nemal by byť ani vysušený. Zakryjeme ho utierkou a čakáme, kým vychladne, potom dozdobíme a  servírujeme. Dúfam, že sa vám receptík páčil a napíšrte, ako chutil. Prajem dobrú chuť! 


Majte sa krásne.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára