utorok 4. októbra 2016

radosť...

nad radosť mi robí toto počasie
Prajem pekný utorok!
Väčšina ľudí sa asi na jeseň veľmi neteší, ja ich vlastne aj chápem, ale iba trochu. Neviem čím to bude, asi tým, že som sa narodila v novembri, ale jeseň a zimu mám veľmi rada. Najlepšia je taká suchá, teplá s občasnými zrážkami, hlavne keď sme doma teda. V krbe puká oheň, vonia škorica, zberáme jabĺčka, orechy a ukladáme drevo na zimu. Musím sa priznať, že už od konca augusta počúvam vinočné koledy a neskutočne sa teším na tie vianoce, snáď sa nám s manželom podarí ich stráviť už v našom rozprávkovom domčeku. Jesenný venček už na dverách máme, aj vres na terase tak začíname zariaďovať izby. Na túto časť som sa tešila najviac, až mi príde, akoby to len včera bolo, čo sme začali. Včera som mala zase raz mlsnu a tak som upiekla ,,jesenný koláč" plný vône a ovocia. 


Recept je úplne jednoduchý:
Korpus: 
100g hladkej múky
100g polohrubej múky
100g zmäknutého masla
2 PL vody
30g práškového cukru
1 vajíčko

Plnka:
1 kg jabĺk
3dcl vody
 cukor podľa chuti
škorica
klinčeky
 citrónová kôra
 1/2 Zlatý klas
Zo surovín si vypracujeme cesto, ktoré dáme do chladničky na cca 15- 30 minút. Jablká ošúpeme, nakrájame na štvrtiny a tie na plátky. Vysypeme do hrnčeka a pridáme ostatné suroviny, okrem Zlatého klasu a povaríme. Keď jablká zmäknú (pozor! nie na kašu) vzbereieme a necháme ich vychladnúť. Do šťavy, ktorá nám zostala prisypeme polovicu Zlatého klasu a povaríme. Cesto rukami vtlačíme do formy aj po okrajoch, nasypeme jablká (bez klinčekov) a zalejeme hmotou zo Zlatého klasu. Dáme piecť na 200 stupňov po dobu cca 35-40 minút, treba radšj kontrolovať. Najlepší je vychladnutý, lenže to sa málokedy podarí. Dobrú chuť!
A čo plánujem do budúcna? Keď popadajú všetkylieskové orechy, vyskúšam lieskovo- orieškový krém, teda obdobu Nutelly, ale zdravšiu formu. Ak máte nejaké recepty, rada ich uvítam. 
Dovtedy sa majte krásne!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára